Zatražite ponudu

Zatražite ponudu

Zatrazite ponudu
Zatražite ponudu

Zatražite ponudu

Zatrazite ponudu

Energetska obnova PP Ploče

U četvrtak, 18. ožujka, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević predstavio je energetsku obnovu Policijske postaje Ploče.

Pri tom je kazao da je projektom energetske obnove obuhvaćeno ukupno 25 objekata Ministarstva unutarnjih poslova u Republici Hrvatskoj (Policijskih uprava i policijskih postaja) čija je ukupna vrijednost sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava 101.033.711, 29 kn.

Projektom energetske obnove obuhvaćena i zgrada Policijske postaje Ploče, izgrađena 1981. godine.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog Fonda za regionalni razvoj dok su posrednička tijela na projektu Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U prosincu 2018. godine Ministarstvo unutarnjih poslova potpisalo je Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u svrhu provedbe projekta energetske obnove zgrade Policijske postaje Ploče dok su radovi započeli 28.10.2019. godine te su uspješno okončani primopredajom 30.09.2020. godine.

Projekt je realiziran uz stručnu podršku Uprave za materijalno financijske poslove Ministarstva unutarnjih poslova, Službe za investicije i nekretnine, a posebno bi istaknuli stručni doprinos kolegice Lade Mitrić, diplomirane inženjerke građevinarstva.

Načelnica Službe pravnih, financijskih i tehničkih poslova Maja Restović, nadovezujući se na izlaganje načelnika Policijske uprave naglasila je da je ukupna vrijednost izvedenih radova na energetskoj obnovi zgrade Policijske postaje Ploče 6.015.494,29 kn s PDV-om, a od čega je iznos bespovratnih sredstava 1.705.690,55 kn s PDV-om.

Svrha projekta je smanjenje potrošnje energije za grijanje na godišnjoj razini od najmanje 50% u odnosu na potrošnju prije energetske obnove.

Tako je u sklopu projekta obnovljena termoizolacija i hidroizolacija ravne krovne ploče, toplinska izolacija fasade te zamjena aluminijskih brisoleja na vanjskoj fasadi, zamjena prozora i vrata, obnova vanjske ovojnice stubišta, rekonstrukcija čelične nosive konstrukcije stubišta, izvedba sustava grijanja i hlađenja ugradnjom dizalice topline i ventilatorskih kolektora te zamjena postojeće unutarnje rasvjete.

Navedenim radovima postignuto je smanjenje godišnje potrošnje primarne energije u zgradi za 82,27 %, smanjenje potrošnje energije za grijanje zgrade za 74,73 % te smanjenje emisije CO2 za 70,30%.

Tako je Policijska postaja Ploče prije projekta energetske obnove bila je svrstana u energetski razred C dok je nakon realizacije projekta svrstana u energetski razred A+ (slovo A,A+ označavaju zgrade veoma niske potrošnje energije-visoko kvalitetni objekti).

Radove na energetskoj obnovi izvela je tvrtka BOROVAC d.o.o. Metković, dok je stručni nadzor nad izvođenjem radove provodila tvrtka IMA-PROJEKT d.o.o. iz Splita

Realizacijom navedenog projekta, uz smanjenje potrošnje energije, svakako su postignuti kvalitetniji uvjeti rada ove Policijske postaje.